Toffe perentaart voor toffe ondernemers
De ChristenUnie reikte zaterdag overal in het land een perentaart uit aan ondernemers en zorgmedewerkers die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een taart om ze een hart onder de riem te steken. Kandidaat Kamerlid Frank Visser ging in Haarlem op bezoek bij Bart Soellaart en Arjen Nicolai, de eigenaren van Soellaart outdoor & wintersport. Een bedrijf met 45 personeelsleden op de loonlijst en al vele jaren een bekende naam in Haarlem.
Frank Visser: “Vaak zijn de moeilijkheden van ondernemers niet van buiten zichtbaar. Daarom wilde ik graag met de mensen van Soellaart in gesprek. Deze crisis is voor winkeliers en horecaondernemers echt overleven. Het is bewonderingswaardig hoe de eigenaren en het team proberen er het beste van te maken.”
De winkel is dit weekend klaar gemaakt om vanaf 3 maart weer publiek te ontvangen. Er mogen dan slechts 4 klanten tegelijk in de winkel zijn. Voor kleine winkels is dat mooi, maar voor een grote zaak als Soellaart die verspreid is over meerdere panden is dit een erg klein aantal. Maar het is in ieder geval weer iets. Frank Visser: “Ik hoop dat de regels snel worden aangepast. Veel winkeliers zouden geholpen zijn als niet naar het aantal klanten per winkel wordt gekeken, maar naar het aantal klanten per vierkante meter.” Een ander probleem van winkeliers is de niet verkochte voorraad. Sommige producten zijn modegevoelig en zijn onverkoopbaar of alleen met zwaar verlies. Gelukkig denken veel leveranciers mee en komen dit jaar met minder nieuwe producten. Maar er zijn ook leveranciers die daar geen rekening mee houden.
Net als veel andere winkeliers heeft ook Soellaart veel geïnvesteerd in het online kanaal (www.soellaart.nl). Alle omzet kwam de afgelopen maanden daar vandaan. Maar dit maakt niet alles goed. De financiële steun van de overheid via de NOW regeling is dan ook van harte welkom. Maar het is geen oplossing voor alle financiële uitdagingen. Arjen Nicolai: “Voor de staatssteun vanuit de NOW-regeling moet je tenminste 30% minder omzet draaien, maar niet alleen de omzet is lager, ook het rendement. Deze regeling dekt daarnaast alleen een deel van de personeelskosten, maar wij hebben veel meer kosten. De huur moet worden betaald, leveranciers moeten worden betaald en de platforms die de producten via het internet tonen moeten ook worden betaald. Als we door een actie even een iets betere omzet draaien dan lopen we de NOW-regeling mis. Dit ontmoedigt dus goed ondernemerschap.” Frank Visser: “Ik vind het belangrijk dit soort signalen te horen en mee te nemen naar Den Haag. We moeten zorgen dat winkeliers ook na deze crisis door kunnen met hun bedrijf en dat niet hun hele bedrijf en hun pensioen is opgegeten. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid en voor de vitaliteit van onze binnensteden.”