Aswoensdag

aswoensdag.jpg
11 Frank Visser.jpg
Door Frank Visser op 17 februari 2021 om 14:00

Aswoensdag

Dit kruisje kreeg ik 35 jaar geleden bij mijn Eerste Heilige Communie in de Rooms Katholieke kerk bij mij in de wijk. Ik kom al jaren in een kerk van een ander kerkgenootschap maar dit kruisje is mij nog steeds dierbaar en hangt nu boven onze voordeur.

Vandaag is het Aswoensdag, de start van de veertigdagentijd op weg naar Pasen. Mijn katholieke vrienden gaan normaal gesproken deze dag naar de kerk en halen dan een askruisje. Vandaag gebeurt het op veel plekken op een alternatieve manier. Het askruisje symboliseert dat je boete wil doen voor je zonden en gebreken. Je zegt ermee dat je een beperkt mens bent én dat je God nodig hebt. Dat je genade nodig hebt.

De bijbeltekst die tijdens Aswoensdag vaak wordt uitgesproken is Genesis 3:19 "Stof zijt gij en tot stof zult ge wederkeren". Deze tekst helpt mij relativeren in de politiek. Ook in de politiek heb ik genade nodig en dien ik genadig te zijn ook in debatten waar het op het scherpst van de snede gaat. Het draait niet om mij. Ik mag tijdelijk deze aarde helpen te beheren en bewaren en in de politiek is mijn rol nog tijdelijker.

Ik word elke dag herinnerd aan het belang van genade door het kruisje boven onze voordeur. Onverdiende, oneindig grote genade!

Deel dit bericht

Labels:

Reacties

Plaats een reactie